Musical - in de klas!

Musical - in de klas!

In musicals wordt zowel gezongen, gedanst en geacteerd. Ook dit komt allemaal voor in deze workshop! Denk hierbij aan grote musical voorstellingen zoals The lion king, Annie en The Sound of Music. In deze workshop ligt de focus op het algehele musical aspect. Het mag een specifieke opdracht zijn vanuit de school, een bepaald musical nummer of juist iets uit de musical voor groep 8?

Aan alle soorten musicals en disciplines die erbij horen kan gewerkt worden, denk hierbij aan bijvoorbeeld een stuk uit de kleine zeemeermin, Annie, Lion King, of noem maar op. Daarom is deze workshop voor alle groepen beschikbaar, omdat voor de allerjongsten ook hele mooie musicals beschikbaar zijn! Niet alleen komt dans aanbod, maar ook zang en spel. De focus ligt daarbij, zoals beschreven op het gehele musicalaspect.

'Musical in de klas' is een workshop gericht op alle aspecten binnen de musical, zowel dans, zang als spel, voor alle groepen beschikbaar. 

  • Oriënteren: minimaal een week van te voren wordt het lesmateriaal van de workshop verstuurd. Het is fijn als er over de inhoud van de workshop wordt gesproken. Voorbereidende werkvormen uit het lesmateriaal kunnen samen met de leerlingen worden uitgevoerd. 
  • Onderzoeken: door het thema 'musical', gaan de leerlingen in het lesmateriaal dit thema onderzoeken en zijn ze aandachtig bezig met wat deze (kunnen) betekenen. Dit kan onderzocht worden in beschreven werkvormen, gesprekken en filmpjes. Dans, zang en theater staat centraal. 
  • Uitvoeren: zowel vooraf aan de dansworkshop de werkvormen die via het lesmateriaal worden uitgevoerd, de uitvoerende dansworkshop zelf, maar ook de werkvormen in het lesmateriaal die staan beschreven in de evaluatie zijn een feestje om te doen! De dag van de workshop zelf, daar staat de uitvoering volledig centraal, we gaan lekker bezig zijn met een van de allerleukste dingen, zingen, dansen en theater!
  • Evalueren: via het lesmateriaal kun je al het geleerde evalueren, staan er vragen in die je samen met de klas kunt bespreken en ook nog werkvormen om samen met elkaar uit te voeren. 
  • Aansluiting op lesprogramma: het kan aansluiten binnen verschillende thema's in het onderwijs, je leert meer over zang, theater en dans, performances/optreden, en thema's als zelfvertrouwen komen ook aanbod. 

 

 

 

Leerplankader

Oriënteren
(10 punten)
Onderzoeken
(10 punten)
Uitvoeren
(70 punten)
Evalueren
(10 punten)

De leerling kan met anderen een (beschouwings)gesprek voeren over een dansvoorstelling, er verschillende betekenissen aan geven met behulp van de elementen ruimte, tijd en kracht en iets vertellen over de kwaliteit van de dansbeweging. Hij gebruikt dit om het onderwerp/thema van de eigen danspresentatie te verdiepen.

De leerling kan bewust onderzoek doen naar danselementen (leiden/volgen, gelijktijdig dezelfde beweging dansen, dans opbouwen met begin-midden -eind, aandacht voor vormgeving, imiteren, herhalen) en bestaande dansen als inspiratiebron gebruiken. De leerling kan zelf thema’s aanreiken om over te dansen.

De leerling kan zich inleven in zijn eigen manier van dansen en het dansen van anderen. Hij kan deze ervaring/beleving en interpretatie verwerken in een dans en alleen of met anderen een choreografie maken. De leerling kan muzikale verschillen herkennen (tempo, dynamiek, ritme, accenten, melodie, sfeer) en deze toepassen in dans. Hij kan zelf muziek zoeken bij een dansthema. De leerling kan variëren met verschillende manieren van bewegen en daarbij de begrippen ruimte, tijd en kracht gebruiken. De leerling kan een dans zo vormgeven en verbinden met het thema dat de dans zeggingskracht krijgt. De leerling kan zelfstandig een danscompositie vormgeven en (samen met een groep) presenteren aan een onbekend publiek.

De leerling kan zijn keuzes motiveren aan de hand van de fasen van het vormgevings-proces en daarbij zijn eigen criteria (en/of die van zijn groepje) vergelijken met de criteria van de opdracht. De leerling kan een relatie leggen tussen zijn eigen betekenisgeving en die van professionals en benoemen dat mensen verschillende meningen over dans hebben. Hij accepteert en respecteert meningen, ideeën en gevoelens van anderen over dans, danscultuur en danstrends. De leerling kan zelfstandig verbeterpunten aanbrengen in de dans na feedback.