Kriskras Kunst (IPC)

Kriskras Kunst is een leerlijn voor het basisonderwijs over beeldende kunst. Over de leerjaren leren de kinderen verschillende technieken zoals construeren met karton en papier, boetseren met klei, buigen met ijzerdraad en papier maché. De lessen sluiten aan bij de doelen, de werkwijze en een aantal thema's van het International Primary Curriculum (IPC). De inhoud van de leerlijn doet recht aan de didactiek van het proces gericht werken. De thema's de lesformats en activiteiten zijn ook op scholen zonder IPC-signatuur te gebruiken. De leerlijn is geschikt voor alle schoolteams met een frisse blik op kunst in de klas.

 

 

Uitgangspunten

De belangrijkste uitgangspunten bij het ontwikkelen van de leerlijn zijn:

• Units (thema’s) die worden gebruikt in het IPC: Patterns, From head to toe, Nature of life en Space explorers. Hoewel deze internationale thema’s Engelstalig zijn, zijn de lessen uiteraard in het Nederlands uitgewerkt.

• Het leren werken met nieuwe materialen en technieken

• Nadruk op zelf onderzoeken en ontwerpen

 

Opbouw

In Kriskras Kunst vind je:

  • Per MilePost (voor iedere twee leerjaren) een serie van drie of meer lessen aansluitend bij een thema
  • Uitgewerkte lesbeschrijvingen
  • PowerPoint-presentaties, afbeeldingen en andere bijlagen

 

Waarde van de leerlijn voor leerlingen

Leerlingen ontwikkelen zich met deze leerlijn in het ontwerpen van eigen creaties, ze krijgen steeds meer kennis over verschillende soorten materialen en worden vaardiger in het gebruik van gereedschappen.

 

Deskundigheidsbevordering

Het coaching on the job traject bestaat uit een voorbeeld- en een feedbackles. Rondom deze lessen vindt er intensief contact plaats met de leerkracht om de bezoeken zo goed mogelijk af te stemmen en tot een goede leerervaring te brengen. Zeer toegankelijk voor docenten zonder ervaring in procesgericht werken met kunstvakken.

 

Bijzonderheden

De lessen uit Kriskras Kunst kunnen goed worden gecombineerd met diverse beeldende workshops van RCE, waarin onderzoek en procesgericht werken centraal staat. Bijvoorbeeld ‘Dierenland’ (voor groep 1 en 2), ‘Niets is wat het lijkt’ (voor groep 3 en 4) of ‘Kunst wip-wap’ (voor groep 5 en 6). Ook de digitale workshops uit het aanbod van RCE sluiten goed aan en richten zich meer op de digitale technieken zoals fotografie, stopmotion en film.

 

"De lessen uit Kriskras Kunst zijn allemaal door leerkrachten van de Prinseschool Daalweg uit Enschede bedacht. Hierdoor zijn ze specifiek gericht op waar leerkrachten behoefte aan hebben: duidelijke lesbeschrijvingen, uitleg van technieken en focus op onderzoek."

 

Praktische informatie

Culturele discipline: Beeldend

Doelgroep: Groep 1 t/m 8

Kerndoelen: 54 en 55

Beschikbaar in: Overijssel

 

Contactinformatie

Roombeek Cultuurpark Educatie

i.s.m. Prinseschool Daalweg Enschede

 

Contactpersoon: Doremiek Lamain (Afdeling Educatie)

Tel.: 053 - 230 87 91

E-mail: educatie@roombeekcultuurpark.nl