MI-Beeldend in thema’s

MI - Beeldend in thema’s is een leerlijn voor het basisonderwijs met een diversiteit aan technieken binnen de beeldende kunst. Schilderen, tekenen, drukken, werken met digitale media; alles komt voorbij. De kinderen onderzoeken binnen verschillende thema’s de mogelijkheden van materialen, experimenteren met technieken en doorlopen alle fasen van het creatief proces. De kinderen voeren opdrachten uit op het gebied van kunstzinnige oriëntatie, met de nadruk op diversiteit en beheersing van technieken, beeldaspecten en materialen. De kaarten zijn geschikt voor zowel zelfstandig werken als voor het geven van een klassikale les.

 

 

Uitgangspunten

Deze leerlijn is ontwikkeld om het procesgerichte beeldende onderwijs op basisscholen die met 4 keer wijzer werken te intensiveren en te integreren. De beeldende kaarten zijn vakoverstijgend doordat ze direct aan kosmische thema’s/onderwerpen zijn gekoppeld en zijn zowel zelfregulerend als klassikaal toe te passen.

 

Opbouw

MI Beeldend in thema’s bestaat uit 8 beeldende kaarten per leerjaar. Elke kaart sluit aan op een kosmisch thema/onderwerp. De kaarten bevatten alle onderdelen van het creatieve proces, zoals oriëntatie, onderzoek, uitvoering en reflectie.

In de leerlijn vind je:

-        2 x 8 thema kaarten voor de onderbouw

-        3 x 8 thema kaarten voor de middenbouw

-        3 x 8 thema kaarten voor de bovenbouw

-        docenthandleiding met instructie voor het geven van een klassikale les

-        PowerPoints afbeeldingen en andere bijlagen

 

Waarde van de leerlijn voor leerlingen

De leerlingen ontwikkelen zich van groep 1 t/m 8 ieder jaar in 8 beeldende disciplines, van collage maken tot tekenen tot werken met digitale media. Door de leerjaren heen verdiepen de kinderen zich in aansluiting op kosmische thema’s/onderwerpen steeds verder in beeldende technieken, beeldaspecten en materialen en leren deze toe te passen in opdrachten waarbij het creatieve proces centraal staat.

 

Deskundigheidsbevordering

Bij deze leerlijn is een training beschikbaar (40-75 minuten) waarin de leerkracht leert hoe de kaarten ingezet kunnen worden en op welke manier de leerkracht het kind kan ondersteunen bij het creatief proces. Het coaching on the job traject bestaat uit een voorbeeld- en feedback les. Rondom deze lessen vindt een intensief contact plaats met de leerkracht om de bezoeken zo goed mogelijk af te stemmen en tot een leuke leerervaring te brengen.

 

Bijzonderheden

Geschikt voor scholen die werken met Vier keer wijzer, thematisch werken en voor Montessori-onderwijs.

 

"De kaarten/lessen in de leerlijn MI Beeldend in thema’s variëren van thema’s over het sterrenstelsel tot dino’s en van hunebedden tot zintuigen. De leercirkel eindigt met eindresultaten van de kinderen in alle beeldende disciplines, van drukwerkjes tot schilderingen. Doordat het creatieve proces bij elk kind anders is ontstaat er een grote diversiteit in de eindresultaten."

 

Praktische informatie

Culturele discipline: Beeldend

Doelgroep: Groep 1 t/m 8

Kerndoelen: 54 en 55

Beschikbaar in: Overijssel

 

Contactinformatie

Roombeek Cultuurpark Enschede (RCE) - Tetem

Contactpersoon: Marlies van Grootel

Tel.: 053 - 230 87 91(ma t/m vr 9.00-12.30 uur en 13.00-15.00u)

E-mail: marlies@roombeekcultuurpark.nl

 

i.s.m. OMBS Het Zeggelt

Contactpersoon: Errol Herder

Tel.: 053 - 435 86 82

E-mail: e.herder@hetzeggelt.nl