Stap uit je lijst

Stap uit je Lijst is een leerlijn voor het basisonderwijs over theater met een vleugje beeldende kunst. Door de leerjaren heen leren de kinderen de basisbeginselen van drama. Emoties, toneelscènes spelen, film, poppenspel, gebruik van muzieksoorten en verhalen maken: alles komt voorbij. Inspiratie wordt gehaald uit verschillende kunstdisciplines.

 

 

Uitgangspunten

De belangrijkste uitgangspunten bij het ontwikkelen van de leerlijn waren:

• Input van thema’s door de school

• Afstemming op het instapniveau van de leerkrachten

• Aansluiting bij de belevingswereld van de kinderen


Wat Stap uit je Lijst bijzonder maakt, is dat het een goed instapniveau biedt voor leerkrachten die nog geen of weinig ervaring hebben met het geven van drama. Ook vormt de link met beeldende kunst uit het Rijksmuseum Twenthe een meerwaarde. De opdrachten zijn makkelijk inzetbaar en zeer interactief.

 

Opbouw

In Stap uit je Lijst vind je:

- Per leerjaar een serie van drie lessen

- Lesbeschrijving met instructies voor het geven van de les

- PowerPoints, afbeeldingen en andere bijlagen

 

Waarde van de leerlijn voor leerlingen

De leerling leert zichzelf te uiten en emoties beter te begrijpen. Spelenderwijs ontwikkelen de leerlingen zelfreflectie, hierin worden ze steeds beter. Door de drama-oefeningen leren ze ook samenwerken en communiceren met gesproken- en lichaamstaal.

 

Deskundigheidsbevordering

Bij de leerlijn hoort een deskundigheidsbevordering volgens coaching on the job. Dit houdt in: een voorbeeldles door een professional, een feedbackles gegeven door de leerkracht zelf (met hulp van de professional) en een les die de leerkracht zelfstandig uitvoert.

Naast de coaching is het mogelijk een teamtraining te laten verzorgen waarin het team een ‘opstapje’ krijgt om aan de slag te gaan met de leerlijn.

 

Bijzonderheden

De lessen uit Stap uit je Lijst kunnen goed worden gecombineerd met een bezoek aan het Rijksmuseum Twenthe. Schilderijen die worden gebruikt in de leerlijn zijn daar in het echt te bewonderen!

 

“Ik was verrast over hoe leuk de les was! De kinderen hadden allemaal persoonlijke verhalen, ook met verrassende weetjes die ik nog niet wist. Echt gaaf om nieuwe dingen te leren over de kinderen.”

Leerkracht van groep 5 van de Alfonsus in Enschede, pilotschool

 

Praktische informatie

Culturele discipline: Drama

Doelgroep: groep 1 t/m 8

Kerndoelen: 54 en 55

Beschikbaar in: Overijssel

 

Contactinformatie

Roombeek Cultuurpark Educatie (RCE) - Rijksmuseum Twenthe

Afdeling Educatie

Contactpersoon: Doremiek Lamain

Tel.: 053 - 230 87 91

E-mail: educatie@roombeekcultuurpark.nl

 

In samenwerking met:

Theatermakerij Enschede

Contactpersoon: Karine Roldaan

Tel.: 06 - 412 172 04

E-mail: karineroldaan@hotmail.com