Theater maken in de klas - speciaal onderwijs

Leerkrachten in het speciaal onderwijs gebruiken vaak drama in de klas om leerlingen voor te bereiden op levensechte situaties waarin sociale vaardigheden een rol spelen. Daarnaast worden rollenspellen vaak binnen de therapieën gebruikt, maar wat kun je in het speciaal onderwijs eigenlijk bereiken op theatraal gebied? Hoe maak je een presentatie met leerlingen die meervoudig beperkt zijn?

De leerkrachten op het Roessingh kregen coaching on the job en maakten allemaal een presentatie waarin alle leerlingen uit de klassen deelnamen. Zo hebben zij samen met de expert theaterlessen ontwikkeld en in de klas gegeven. Deze lessen zijn gericht op het tonen van expressie en (in de hogere groepen) theatraliteit. Thema’s zijn vaak toegespitst op sociale vaardigheden. 

 

 

Uitgangspunten

Het uitgangspunt van deze leerlijn is om het maken van presentaties vanuit verschillende disciplines te integreren in het bestaande programma voor alle niveaus binnen het speciaal onderwijs. Door middel van de werkvormen kunnen leerkrachten met hun leerlingen werken aan sociale vaardigheden, maar ook aan spelvaardigheden op elk niveau. Wanneer gewenst kunnen de klassen een maken, zoals stop-motion, muziek, toneel, dans, tekst etc. Zowel leerkracht als leerling werkt middels het creatief proces waarbij zij oriënteren, onderzoeken, uitvoeren en evalueren.

 

Opbouw

De leerlijn is opgebouwd uit coaching van de leerkracht door een vakdocent theater en gebruik van de ontwikkelde werkvormen in de klas. Eventuele andere benodigdheden zijn afhankelijk van de wijze waarop de presentaties worden vormgegeven, naar wens kan er gebruik gemaakt worden van: beamers, licht, geluid, microfoons, decorstukken, kostuums.

 

Waarde van de leerlijn voor leerlingen

Met deze leerlijn kunnen leerlingen in alle niveaugroepen van het Speciaal Onderwijs zowel actief als passief genieten van theater. Door de praktische en concrete coaching van de leerkrachten leren zij hun leerlingen te coachen op spel, ook wanneer leerlingen fysiek niet in staat zijn om zich volledig te uitten. Zowel leerkrachten als leerlingen leren hun lichaam, stem en gezicht bewust in te zetten om zich daarmee te presenteren. Daarnaast leren de leerlingen naar elkaar te kijken en in de hogere niveaugroepen kunnen zij ook elkaar tips gaan geven.

Leerlingen ontwikkelen sociale-, theatrale- en presentatievaardigheden, daarbij leren leerkrachten drama in te zetten voor sociale en theatrale doelen. De coaching gaat uit van positieve en concrete benadering van het spel.

 

Deskundigheidsbevordering

De deskundigheidsbevordering bestaat uit coaching on the job. Leerkrachten worden individueel begeleid voor een theaterdocent van Theater Sonnevanck, zo kan de leerkracht werken aan een persoonlijke leervraag. De theaterdocent neemt de leerkracht mee in het creatieve proces en werkt hierbij vakoverstijgend, bijvoorbeeld met theater, sociale vaardigheden en taal (gemiddeld 6 uur per leerkracht).

Het is mogelijk om met het gehele team verdiepende workshops over het creatief proces te volgen. Hierin krijgen leerkrachten handvatten over theater. Hoe maak je zelf theater met je leerlingen en hoe kun je een professionele voorstelling als inspiratiebron gebruiken? (2 tot 8 uur, afhankelijk van het aantal afgenomen workshops).

 

Bijzonderheden

Zeer geschikt om te gebruiken bij de sociale vaardigheidstrainingen, persoonlijkheidsvorming, presentatievaardigheden, zelfvertrouwen ontwikkelen.

 

"Het bewust gebruik maken van stem, gezicht en lichaam samen met de leerkracht stimuleert leerlingen in het speciaal onderwijs om op een speelse wijze in kleine stappen te groeien in zelfzekerheid, het tonen van emotie en het plezier hebben in toneelspel."

 

Praktische informatie

Culturele discipline: Drama

Doelgroep: Speciaal onderwijs

Kerndoelen: Deze leerlijn werkt aan de kerndoelen kunstzinnige oriëntatie en aan alle doelen voor drama die gesteld zijn in het leerplankader kunstzinnige oriëntatie.

Beschikbaar in: Overijssel

 

Contactinformatie

Theater Sonnevanck

Contactpersoon: Nadieh Graumans-Tigchelaar

Tel.: 053 - 431 54 00

E-mail: educatie@sonnevanck.nl

 

Contactgegevens school:

Onderwijscentrum Het Roessingh

Contactpersoon: Marianne Dom van 't Spijker

Tel.: 053 - 433 55 12

E-mail: marianne.domvantspijker@attendiz.nl