Muzikaal werkvormenboek

Het muzikale werkvormenboek is een boek vol muzikale activiteiten om met de kinderen te doen. Je kunt het boek gebruiken om losse werkvormen uit te halen, maar je kunt werkvormen ook eenvoudig combineren tot complete muzieklessen. Het boek volgt de kennis en vaardigheden zoals SLO die in de leerlijn muziek hanteert. Voordeel van het gebruik van werkvormen is dat ze makkelijk aan verschillende thema’s zijn aan te passen zijn en daardoor flexibel toepasbaar zijn. 

 

 

Uitgangspunten

Wat maakt de leerlijn bijzonder?
- iemand zonder affiniteit met muziek kan er vol zelfvertrouwen mee werken 
- de inhoud is geschikt om 5 minuten aan muziek te besteden, maar ook geschikt voor een les(senserie)
- de inhoud is te verbinden aan allerlei thema’s 
- de inhoud volgt de leerlijn muziek van SLO

 

Opbouw

Het muzikale werkvormenboek bestaat uit werkvormen voor de groepen 1-2, 3-4, 5-6 en 7-8. Per laag worden verschillende werkvormen uitgelegd, aansluitend bij competenties van de leerlijn muziek van SLO. Het boek hoeft per jaarlaag niet chronologisch gevolgd te worden: de werkvormen kunnen door elkaar worden aangeboden. De werkvormen zijn voorzien van luisterfragmenten (direct door te klikken naar YouTube), notenvoorbeelden en bijlagen zodat er direct mee gewerkt kan worden.

 

Waarde van de leerlijn voor leerlingen

De leerling ontwikkelt zich in verschillende muzikale domeinen (zingen, bewegen, muziek maken, luisteren, ontwerpen) en maakt kennis met muziek in de breedste zin van het woord.

 

Deskundigheidsbevordering

Kaliber Kunstenschool biedt trainingen aan bij het werkvormenboek om het werken ermee een goede start te geven en ook tijdens het gebruik ervan te blijven ondersteunen. Bij voorkeur wordt de training verdeeld in onder- midden- en bovenbouw, zodat er gericht gewerkt kan worden met de leerkrachten.  2 momenten per bouw x 1 uur per bijeenkomst (totaal 6 uur).

 

Bijzonderheden

Voor een optimaal gebruik van het werkvormenboek is het aan te raden dat er een basisset schoolinstrumenten aanwezig is. In het boek wordt een suggestie gedaan welke instrumenten dit zijn en waar ze te bestellen zijn. Kaliber kan indien gewenst hierbij adviseren en helpen bij de bestelling.

 

“Dit ga ik morgen meteen doen met mijn groep!”

Leerkracht in de training

 

Praktische informatie

Culturele discipline: Muziek

Doelgroep: groep 1 t/m 8

Kerndoelen: 54, 55 en 56

Beschikbaar in: Regio Twente

 

Contactinformatie

Kaliber Kunstenschool

Contactpersoon: Lotte Sieverink

Tel.: 053 - 485 87 13

E-mail: l.sieverink@kaliberkunstenschool.nl