Ravi de Robot (5+)

Ravi de Robot (5+)

Ravi de Robot is een swingende, muzikale familievoorstelling met zingende robothuisdieren en dansende apparaten. Een echte robot, Marcel Osterop, Whitney Sawyer, Yung-Tuan Ku en Georgi Sztojanov nemen je mee in een avontuur waarin de wereld op zijn kop staat en je niet meer weet wie wie bestuurt. Ravi de Robot is een coproductie van Theater Sonnevanck en Silbersee, in samenwerking met Universiteit Twente.

TIP: Bezoek deze voorstelling in de Kinderboekenweek bij Theater Sonnevanck. De voorstelling sluit aan bij het Kinderboekenweekthema 'Gi-ga-groen!', een decor waarin natuur & techniek samenkomen. Letterlijk is er natuurlijk materiaal te zien op het toneel en bij het bouwen van het decor is alles vanuit duurzaamheid en recycling ontworpen. 

 

Ravi de Robot

Het huis van Sas en haar vader zit vol gadgets. De ochtendkrant leest zichzelf voor, de koelkast komt de drankjes brengen, de prullenbak ruimt de rommel op en zet zichzelf iedere woensdag buiten. Alles in huis beweegt vanzelf. Hartstikke handig. Maar Sas mist iets: een vriend. Vrienden maken vindt ze niet makkelijk. Met haar vader kan ze er niet over praten. Die zit de hele dag achter zijn computers te beeldbellen.

Alles verandert wanneer ze thuiskomt met Ravi. Niet zomaar iemand, want Ravi is een robot met een eigen wil. Hondsbrutaal, eigenwijs en vanaf nu haar beste vriend. Sas en Ravi zijn altijd samen, een onafscheidelijk duo. Haar vader wordt er gek van. Wat moet hij met dit nieuwe gezinslid? Want laten we eerlijk zijn… robots leven toch niet? Of wel soms?

 

Educatie

Ga met je leerlingen aan de slag met de speelse en uitnodigende educatie rondom de thematiek van de voorstelling. Op deze manier kijken de leerlingen met een actieve houding naar de voorstelling. Na de voorstelling kun je ontdekken of de leerlingen dingen hebben herkend in de personages en het verhaal, of juist niet. Weten zij nog hoe het was om voor het eerst naar school te gaan? Hoe vinden zij het om te luisteren naar de juf en samen te spelen en alles te delen?

Ravi de Robot is een voorstelling over een bijzondere vriendschap in een modern huishouden. Hoe denken de leerlingen over vriendschap met een robot? Kun je vrienden zijn met een apparaat? Of met spullen? In het programmaboekje dat alle leerlingen ontvangen gaat de leerkracht op een speelse manier aan de slag met opdrachten rondom deze vragen. Hoe word je vrienden met iemand? Wat zouden de leerlingen doen als ze Sas waren? 

 

Vragen?

Bel of mail naar Theater Sonnevanck

Susan Waanders (educatie): educatie@sonnevanck.nl, 06-21686887

Rieke Oudejans (bemiddeling/planning): bemiddeling@sonnevanck.nl, 053-4315400

 

Meer informatie over de voorstelling: klik hier

 

Kinderboekenweek 2022

De Kinderboekenweek 2022 heeft als thema Gi-ga-groen! De natuur is overal om ons heen en buiten is er van alles te ontdekken en te doen. In de voorstelling leeft Ravi de Robot met zijn huisgenoten in een geautomatiseerd huis waarin natuur & techniek samen komen. Letterlijk is er natuurlijk materiaal te zien op het toneel en bij het bouwen van het decor is alles vanuit duurzaamheid en recycling ontworpen. 

 

Deze voorstelling is onderdeel van het Compleet Cultuurpakket op Maat van Theater Sonnevanck (klik hier voor meer informatie).

Leerplankader

Oriënteren
(20 punten)
Onderzoeken
(30 punten)
Uitvoeren
(30 punten)
Evalueren
(20 punten)

De leerling kan actief luisteren naar (live) muziek uit een breed muziek(-theater) repertoire, aansluitend bij zijn belevings-wereld. De leerling kan kennisnemen van betekenissen die anderen aan muziek geven, waaronder de componist.

De leerling kan verschillen in klank en de vormaspecten herhaling en contrast in een breed repertoire van muziek herkennen en benoemen. De leerling kan muziekstukjes ontwerpen met (willekeurige) gebruikmaking van muzikale tegenstellingen, herhaling en contrast. De leerling kan zijn muzikale ideeën picturaal en grafisch weergeven en reproduceren.

De leerling kan zuiver, helder gearticuleerd en met expressie zingen in een omvang van c’-c’’. De leerling kan meezingen met een begeleiding. De leerling kent liedjes in meerdere talen en van diverse culturen. De leerling kan de maat en eenvoudige ritmische (begeleidings-) patronen uitvoeren. De leerling kan adequaat reageren op eenvoudige (lied)leidingsgebaren voor maat/puls. De leerling kan in groepsverband picturaal en eenvoudig grafisch genoteerde composities uitvoeren. De leerling kent de namen en speelwijzen van het schoolinstrumentarium en van enkele veelvoorkomende instrumenten van het pop- en (Westerse) klassieke instrumentarium. De leerling heeft bij het musiceren in groepsverband aandacht voor het samen zingen en spelen. De leerling kan (alleen en in groepsverband) een kort muziekstukje aan anderen presenteren.

De leerling kan (in overleg) muzikale keuzes maken en daarover vertellen. De leerling kan feedback geven op het werk(proces) van anderen. De leerling heeft enige kennis van de plaats van muziek in het leven van mensen van vroeger en nu.

De leerling kan aan de hand van een onderwerp/thema/voorstelling ideeën opdoen en dit als inspiratiebron gebruiken voor eigen dramatisch spel.

De leerling kan onderzoek doen naar de spelelementen wie, wat en waar. De leerling kan situaties uit zijn directe leefwereld of uit de media vormgeven in dramatisch spel en een verband leggen tussen een personage en een verhaal. Hij kan daarbij onderscheid maken tussen iemand anders spelen dan zichzelf. De leerling kan meerdere oplossingen bedenken bij het onderzoeken van een opdracht.

De leerling kan door te improviseren zelfstandig en spontaan oplossingen verzinnen. De leerling kan bewust de spelelementen wie, wat, waar in spel vormgeven. De leerling kan uiterlijke kenmerken van zijn rol bedenken en uitbeelden met gebruik van houding, gebaar, stem en taal. De leerling kan, binnen een gegeven kader, een scène met een duidelijke opbouw van begin – midden – eind voorbereiden en spelen. Hij kan daarbij in overleg met anderen keuzes maken en aangeven hoe hij gebruik heeft gemaakt van ideeën die hij heeft opgedaan in de onderzoeksfase. De leerling kan spelopdrachten uitvoeren, actief meespelen met de dramatische werkvormen: (vertel)pantomime, spelen met materialen, teacher in role, tableau vivant, improvisatiespel, afspreekspel, spiegelspel en dialoogspel uitvoeren en kan daarbij, onder begeleiding, onderscheid maken tussen speel- en publieksruimte. De leerling kan met een groepje een presentatie geven voor de eigen groep en/of een andere voor hem bekende publieksgroep.

De leerling kan vertellen over zijn vormgevingsproces en zijn (groeps-) presentatie en kan benoemen wat zijn rol is in de samenwerking met anderen. Hij kan zijn eigen keuzes onder woorden brengen. De leerling staat open voor feedback van anderen en kan dit waarderen.