Waar gaat de film Knor over?
Eigenlijk had Babs op een hondje gerekend, maar van opa, die speciaal voor haar negende verjaardag uit Amerika is overgekomen, krijgt ze een varkentje: Knor. Is het voor Babs liefde op het eerste gezicht, voor haar ouders ligt dat net even anders. Want tijdens een vrolijk rondedansje in de huiskamer poept Knor de hele boel onder. Hoog tijd voor een puppycursus. Ondertussen blijkt opa een verborgen agenda te hebben. Ooit werd hij tijdens een worstenmakerswedstrijd gediskwalificeerd, en nu is het tijd voor revanche...
Voor haar debuut zocht regisseur Mascha Halberstad naar een verhaal dat zich zou lenen voor stop-motion animatie, maar in de geest van haar literaire held Roald Dahl ook een donker randje mocht hebben. Ze vond het in De wraak van Knor van schrijfster Tosca Menten. 'Knor' is dan ook meer dan alleen een kinderfilm geworden.
Oriënteren
Film: De leerlingen oriënteren zich in de klas met de leerkracht over Concordia film. Wat weten de leerlingen al van de bioscoop van Concordia? Hoe ziet zo’n filmzaal eruit? Wie maakt een film?
Literatuur: De leerlingen lezen het boek
Onderzoeken
Film: De leerlingen maken een verwachting van waar de film over zou kunnen gaan. Wat vertelt de filmposter je over de film? Wie maakte deze film? Wie schreef het verhaal? Wie zijn de hoofdpersonages?
Literatuur: Hoe ziet de kaft van het boek eruit en wat is het verschil met de filmposter? Welke figuren en situaties uit het boek zijn vertaald naar het filmscript? Waarom denk je dat de scenarioschrijver deze keuze heeft gemaakt? Wat mis je in de film wat wel in het boek stond? Komen er ook figuren voor in de film en/of situaties die niet in het boek voorkomen?
Op LessonUp vind je een les bij de film die ontwikkeld is door Kaboom Animation Festival. In deze les leert de leerling de verschillende filmische manieren waarop een verhaal verteld kan worden.
Daarnaast is er een aflevering van Klokhuis over het maken van deze film
Uitvoeren
Film: De leerlingen worden ontvangen bij Concordia film en nemen plaats in de filmzaal. Na afloop is er een nagesprek waarbij de kinderen hun eerste indruk kunnen delen.
Op de site van Netwerk Filmeducatie vind je voor de leerlingen een mooie opdracht van Tosca Menten.
Evalueren
Film: De leerlingen reflecteren samen op de film, het verhaal, de personages en de thematiek. Wat heeft indruk gemaakt? Welke overeenkomsten zijn er met het boek? Wat heb je gemist?