Feestelijk en kleurrijk muziektheater in Theater Sonnevanck over taal in alle verschijningsvormen. Taalfilosofie voor kleuters. Een muzikale reis over leren praten met nieuwe woorden en communiceren over abstracte zaken, zoals liefde en verdriet. Beschrijven woorden de wereld of maken woorden de wereld juist tot wat die is? En ben je met een taalachterstand altijd in het nadeel?
Oriënteren:
De leerlingen oriënteren zich in de klas met de leerkracht op theater als discipline. Wat weten de leerlingen al van theater? Hoe ziet een theater eruit? Wat is toneelspelen? Theater Sonnevanck levert per post inspirerende suggesties voor werkvormen in de klas, op papier en digitaal.
Onderzoeken:
Waar zou STOTTRPJOTTR over gaan? Onderzoek met je leerlingen de poster en de tekst. Wat denken de leerlingen? En Waarom?
Uitvoeren:
Je gaat met je leerlingen naar Theater Sonnevanck in het centrum van Enschede aan de Walstraat 2. Jullie worden ontvangen in de foyer, nemen plaats in de theaterzaal en beleven de voorstelling. Na afloop delen de leerlingen hun eerste reactie met de acteurs.
Evalueren:
Op school reflecteren de leerlingen met de leerkracht op de voorstelling, het verhaal, de personages en de thematiek. Wat heeft indruk gemaakt? Op welk personage lijk jij? Hoe denken de leerlingen over het thema? Zijn er onderlinge verschillen? Suggesties en inspirerende koppelingen met het eigen lesprogramma zijn te vinden in het educatiemateriaal.
Aansluiting op het lesprogramma De voorstelling sluiten aan bij de kerndoelen taal van het primair onderwijs. Na afloop van de voorstelling word je uitgenodigd om in je klas met je leerlingen te spelen met taal. Meer informatie over de voorstelling: klik hier.
Voor vragen kunt u contact opnemen met:
Theater Sonnevanck Rieke Oudejans telefoon: 053-4315400 e-mail: bemiddeling@sonnevanck.nl
Deze voorstelling is onderdeel van het Compleet Cultuurpakket op Maat van Theater Sonnevanck (klik hier voor meer informatie).
De leerling kan actief luisteren naar (live) muziek uit een breed muziek(-theater) repertoire, aansluitend bij zijn belevings-wereld. De leerling kan kennisnemen van betekenissen die anderen aan muziek geven, waaronder de componist.
De leerling kan verschillen in klank en de vormaspecten herhaling en contrast in een breed repertoire van muziek herkennen en benoemen. De leerling kan muziekstukjes ontwerpen met (willekeurige) gebruikmaking van muzikale tegenstellingen, herhaling en contrast. De leerling kan zijn muzikale ideeën picturaal en grafisch weergeven en reproduceren.
De leerling kan zuiver, helder gearticuleerd en met expressie zingen in een omvang van c’-c’’. De leerling kan meezingen met een begeleiding. De leerling kent liedjes in meerdere talen en van diverse culturen. De leerling kan de maat en eenvoudige ritmische (begeleidings-) patronen uitvoeren. De leerling kan adequaat reageren op eenvoudige (lied)leidingsgebaren voor maat/puls. De leerling kan in groepsverband picturaal en eenvoudig grafisch genoteerde composities uitvoeren. De leerling kent de namen en speelwijzen van het schoolinstrumentarium en van enkele veelvoorkomende instrumenten van het pop- en (Westerse) klassieke instrumentarium. De leerling heeft bij het musiceren in groepsverband aandacht voor het samen zingen en spelen. De leerling kan (alleen en in groepsverband) een kort muziekstukje aan anderen presenteren.
De leerling kan (in overleg) muzikale keuzes maken en daarover vertellen. De leerling kan feedback geven op het werk(proces) van anderen. De leerling heeft enige kennis van de plaats van muziek in het leven van mensen van vroeger en nu.
De leerling kan aan de hand van een onderwerp/thema/voorstelling ideeën opdoen en dit als inspiratiebron gebruiken voor eigen dramatisch spel.
De leerling kan onderzoek doen naar de spelelementen wie, wat en waar. De leerling kan situaties uit zijn directe leefwereld of uit de media vormgeven in dramatisch spel en een verband leggen tussen een personage en een verhaal. Hij kan daarbij onderscheid maken tussen iemand anders spelen dan zichzelf. De leerling kan meerdere oplossingen bedenken bij het onderzoeken van een opdracht.
De leerling kan door te improviseren zelfstandig en spontaan oplossingen verzinnen. De leerling kan bewust de spelelementen wie, wat, waar in spel vormgeven. De leerling kan uiterlijke kenmerken van zijn rol bedenken en uitbeelden met gebruik van houding, gebaar, stem en taal. De leerling kan, binnen een gegeven kader, een scène met een duidelijke opbouw van begin – midden – eind voorbereiden en spelen. Hij kan daarbij in overleg met anderen keuzes maken en aangeven hoe hij gebruik heeft gemaakt van ideeën die hij heeft opgedaan in de onderzoeksfase. De leerling kan spelopdrachten uitvoeren, actief meespelen met de dramatische werkvormen: (vertel)pantomime, spelen met materialen, teacher in role, tableau vivant, improvisatiespel, afspreekspel, spiegelspel en dialoogspel uitvoeren en kan daarbij, onder begeleiding, onderscheid maken tussen speel- en publieksruimte. De leerling kan met een groepje een presentatie geven voor de eigen groep en/of een andere voor hem bekende publieksgroep.
De leerling kan vertellen over zijn vormgevingsproces en zijn (groeps-) presentatie en kan benoemen wat zijn rol is in de samenwerking met anderen. Hij kan zijn eigen keuzes onder woorden brengen. De leerling staat open voor feedback van anderen en kan dit waarderen.
Voor wie
Groep 1,
Groep 2,
Groep 3,
Groep 4
Discipline
Muziek,
Drama
Door
Theater Sonnevanck
Aanbieder
Theater Sonnevanck
Soort
voorstelling (Theater, Film, Concert), maatwerk mogelijk
Duur
50 minuten
Thema's
emoties, fantasie, normen/waarden
Ervaringsvormen
Receptief (kunst kijken), Reflectief (nadenken over kunst), Actief (kunst maken)
Waar
Bij de aanbieder
De voorstelling speelt in de theaterzaal van Theater Sonnevanck in het centrum van Enschede aan de Walstraat 2B.
Rolstoeltoegankelijk
Ja
Wanneer
Inschrijven is momenteel niet mogelijk
Maximum groepsomvang
55 leerlingen
Kosten per Leerling
€ 6,50
Bijzonderheden
Deze voorstelling is onderdeel van Compleet Cultuurpakket op Maat. Schrijf je in en wij nemen contact met je op om 2 tot 8 actieve workshops en andere creatieve lessen in te plannen. Kijk op de pagina Compleet Cultuurpakket op Maat voor meer informatie.
Deze activiteit is geschikt voor speciaal basisonderwijs.
Er is voorbereidend lesmateriaal beschikbaar
Leerlijn
Deze voorstelling is onderdeel van Compleet Cultuurpakket op Maat
Leerdoelen
De leerling leert nadenken over taal, woorden en communiceren. En hoe praat je over abstracte zaken, zoals liefde en verdriet?
Kerndoelen
Kunstzinnige oriëntatie 54:
De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
Kunstzinnige oriëntatie 55:
De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
Kunstzinnige oriëntatie 56:
De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
Nederlands 2:
De leerlingen leren zich naar vorm en inhoud uit te drukken bij het geven en vragen van informatie, het uitbrengen van verslag, het geven van uitleg, het instrueren en bij het discussiëren.
Nederlands 12:
De leerlingen verwerven een adequate woordenschat en strategieën voor het begrijpen van voor hen onbekende woorden. Onder 'woordenschat' vallen ook begrippen die het leerlingen mogelijk maken over taal te denken en te spreken.
Oriëntatie op jezelf en de wereld 37:
De leerlingen leren zich te gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde waarden en normen.