Cultuurdag  “De Pizza Gang”

Cultuurdag “De Pizza Gang”

De “Pizza Gang”
Cultuurdag voor de bovenbouw

Oriënteren:
De leerlingen oriënteren zich in de klas, in de aula of (externe) filmzaal op de animatiefilm “De Pizza Gang”. Een spannend en grappig verhaal over een meisje genaamd Silver dat gehandicapt is en wordt verzorgd door haar broers. De oudere broer doet iets doms en komt flink in de problemen. Silver schiet hem te hulp met haar groepje.

Onderzoeken:
Het thema is de mantelzorg. Dit is vaak iets wat er op jonge leeftijd al bij insluipt. In de lesbrief wordt hierover gereflecteerd. Het is altijd een openbaring om te ontdekken hoe dicht bij dit fenomeen altijd is. Cultuurgeluid mocht i.o.v. van meerdere mantelzorg netwerken een animatiefilm produceren genaamd de "Pizza Gang". Gebaseerd op het kinderboek “De Pizza Maffia” van Annet Jacobs. De leerlingen mogen hun eigen verhaal opschrijven en desgewenst delen met de klas. Ze creëren samen een nieuwe saamhorigheid.

Uitvoeren:
De leerlingen worden ontvangen in de klas, aula of mediaruimte. Het kan ook op een externe locatie zoals een filmzaal(bioscoop) en/of theater. Kijk onder in de bijzonderheden hoe dit stand kan komen. Hier wordt eerst de film vertoond. Hierna gaan de deelnemers in gesprek met de presentator over het thema. Na dit heen en weer gesprek nemen de leerlingen deel aan 1 gekozen dynamische workshop gelieerd aan de film en het thema. Tenslotte werkt iedereen mee aan de evaluatie.

Evalueren:
Tijdens de voorstelling en workshops wordt het proces visueel geregistreerd. De leerlingen die dat willen kunnen hun verhaal hierin laten opnemen. Of ze kunnen een kunstwerk maken omtrent de film en het thema. Deze elementen worden samengevoegd in een eind montage die iedereen kan bekijken na de cultuurdag.

lees hier nog meer informatie en vul het inschrijf het boeking formulier in. U ontvangt daarna een offerte. (copy paste deze link)
https://www.cultuurgeluid-dag.nl/cultuurdag-bij-cultuurgeluid/cultuurdag-de-pizza-gang-primair-onderwijs 

 

Leerplankader

Oriënteren
(25 punten)
Onderzoeken
(15 punten)
Uitvoeren
(50 punten)
Evalueren
(10 punten)

De leerling kan zich binnen de context van het thema of onderwerp openstellen voor verschillende uitingen van kunst en cultuur. De leerling kan daarop reageren met associaties en herinneringen aan eigen ervaringen. De leerling kan daarover communiceren met anderen.

De leerling kan brononderzoek doen en vanuit dit onderzoek conclusies trekken die hij meeneemt in de uitvoerende fase. De leerling kan de betekenis die hij aan kunstuitingen geeft onderzoeken en een relatie leggen met de middelen die de maker heeft gebruikt, bijvoorbeeld beeldof klankaspecten, spel- of danselementen, technieken en materialen. De leerling kan experimenteren met technieken, materialen, verschillende media en nieuwe mogelijkheden uitproberen. De leerling kan onderzoeken op welke manier hij de opdracht kan gaan uitvoeren en kan een uitvoeringsplan maken. De leerling kan eigen criteria en de gegeven criteria van de opdracht benoemen. De leerling kan teruggrijpen naar de informatie en ideeën opgedaan in de oriëntatiefase.

De leerling kan zijn plannen uitvoeren (met behulp van vakspecifieke kennis en vaardigheden) en de uitvoering presenteren (individueel of samen met anderen). De leerling kan zijn keuzes motiveren en een relatie leggen met de onderzoeksfase. De leerling kan in het vormgevingsproces rekening houden met de gegeven en zijn eigen criteria. De leerling kan, daar waar relevant, samenhang benoemen tussen een beeld, dans, spel of muziek en/of andere vakken.

De leerling kan vertellen over het verloop van het werkproces. De leerling kan zijn waardering geven aan het eigen product en werkproces en dat van anderen. De leerling kan deze waardering beargumenteren en maakt daarbij gebruik van kennis en inzicht in verschillende uitingen van kunst en cultuur. De leerling kan oplossingen in het eigen werk vergelijken met die van kunstenaars. De leerling kan laten zien dat hij enige kennis en inzicht in de betekenis die kunst en cultuur, voor het dagelijkse leven van mensen van vroeger en nu, heeft.