Oriënteren: De leerlingen oriënteren zich in de klas met de leerkracht op de Hip Hop herkomst van Graffiti. In de lesbrief bekijken ze enkele video’s van verscheidene technieken. Op papier gaan zij alvast bezig met ontwerpen maken. Er zijn meerdere stijlen van deze kunstvorm. Stencil Art is daar eentje van. Er wordt in de oriëntatie terug gekeken op kunst van kunstenaars als Banksy.
Onderzoeken: De leerlingen maken vanuit de lesbrief een voor opdracht. Ze gaan kijken hoe men een stencil maakt. Er wordt geoefend en geëxperimenteerd. Het thema is divers. Er wordt geoefend met letters maar ook met vrije beeldende kunst ideeën.
Uitvoeren: De leerlingen worden ontvangen in de klas waar zijn een introductie krijgen over het materiaal, vooral de veiligheid, want er wordt ook gewerkt met scherpe materialen. De leerlingen maken groepjes en gaan samen een thema bedenken. Over dit thema gaan zij dan ontwerpen tekenen welke worden verwerkt tot stencil. De stencils worden uitgesneden en met spuitverf op een onderliggende papieren plaat vastgelegd.
Evalueren: Na de workshop volgt een groepsfoto. Daarna is er een eind gesprek. Hier vertellen de deelnemers wat ze geleerd hebben. De leerlingen reflecteren met de gastdocent op de workshop. Wat heb je geleerd, wat is vernieuwend geweest, hoe vond je het samenwerken, wil je dit blijven doen, wil je weten waar je de materialen kan kopen. Met de resultaten kan een heuse expositie worden georganiseerd.
De leerling kan zich binnen de context van het thema of onderwerp openstellen voor verschillende uitingen van kunst en cultuur. De leerling kan daarop reageren met associaties en herinneringen aan eigen ervaringen. De leerling kan daarover communiceren met anderen.
De leerling kan brononderzoek doen en vanuit dit onderzoek conclusies trekken die hij meeneemt in de uitvoerende fase. De leerling kan de betekenis die hij aan kunstuitingen geeft onderzoeken en een relatie leggen met de middelen die de maker heeft gebruikt, bijvoorbeeld beeldof klankaspecten, spel- of danselementen, technieken en materialen. De leerling kan experimenteren met technieken, materialen, verschillende media en nieuwe mogelijkheden uitproberen. De leerling kan onderzoeken op welke manier hij de opdracht kan gaan uitvoeren en kan een uitvoeringsplan maken. De leerling kan eigen criteria en de gegeven criteria van de opdracht benoemen. De leerling kan teruggrijpen naar de informatie en ideeën opgedaan in de oriëntatiefase.
De leerling kan zijn plannen uitvoeren (met behulp van vakspecifieke kennis en vaardigheden) en de uitvoering presenteren (individueel of samen met anderen). De leerling kan zijn keuzes motiveren en een relatie leggen met de onderzoeksfase. De leerling kan in het vormgevingsproces rekening houden met de gegeven en zijn eigen criteria. De leerling kan, daar waar relevant, samenhang benoemen tussen een beeld, dans, spel of muziek en/of andere vakken.
De leerling kan vertellen over het verloop van het werkproces. De leerling kan zijn waardering geven aan het eigen product en werkproces en dat van anderen. De leerling kan deze waardering beargumenteren en maakt daarbij gebruik van kennis en inzicht in verschillende uitingen van kunst en cultuur. De leerling kan oplossingen in het eigen werk vergelijken met die van kunstenaars. De leerling kan laten zien dat hij enige kennis en inzicht in de betekenis die kunst en cultuur, voor het dagelijkse leven van mensen van vroeger en nu, heeft.
Actief (kunst maken), Receptief (kunst kijken), Reflectief (nadenken over kunst)
Waar
Bij de aanbieder / In de school, in speelzaal
Buiten bij droog, mooi en windstil weer, minimaal 15 graden. Binnen in atelier of handen arbeid lokaal.
Rolstoeltoegankelijk
Ja
Wanneer
01-03-2017 t/m 31-12-2026
Maximum groepsomvang
25 leerlingen
Meerprijs bij overschrijding
€ 50,00
Kosten per Groep
€ 270,00
Bijzonderheden
Binnen sessie: ruimte die goed ventileert zoals een hal of handenarbeid lokaal. Belangrijk!! om goed en snel tot een uitvoerdatum te komen gaan wij contact leggen middels de mail van uw icc contact persoon. Bij beantwoording altijd uw #vier cijfer code als onderwerp meesturen. Wij kunnen u dan snel en direct traceren in het systeem. U zorgt zelf voor schortjes, handschoentjes en u geeft op tijd door aan de ouders dat oudere kleding vereist is. De verf gaat niet uit de kleren.
Voor deze workshop is een lokaal vereist met een deur naar buiten op de begane grond. Het mooi droog en compleet windstil buiten weer zijn boeven de 15 graden. Is dat anders, dan vindt de workshop binnen plaats in het handenarbeid lokaal met waterbasis spuitverf.
Dit is een schoolbreed cultuurproject.
Deze activiteit is geschikt voor speciaal basisonderwijs.
Deze activiteit is geschikt voor speciaal voortgezet onderwijs.
Er is voorbereidend lesmateriaal beschikbaar
Leerlijn
Bij een specifieke cursus graffiti volgt men de verschillende onderdelen. Materiaal kennis, schetsen, excursies, lezingen en techniek.
Leerdoelen
De leerlingen leren hier hoe het is op gelijkwaardig niveau te staan. Elkaar te respecteren en te ondersteunen waar gewenst. Ze maken hier op een nuchtere en directe wijze ook kennis met beeldende kunst en verbreden zo de algemene kennis voor later.
Kerndoelen
Kunstzinnige oriëntatie 54:
De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
Kunstzinnige oriëntatie 55:
De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
Kunstzinnige oriëntatie 56:
De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
Oriëntatie op jezelf en de wereld 37:
De leerlingen leren zich te gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde waarden en normen.