Liesje Een interactieve reis naar het Slavernijverleden
Oriënteren: De leerlingen oriënteren zich in de klas met de leerkracht op het Nederlandse slavernijverleden. In de lesbrief wordt het verhaal verteld over de in slavernij geboren Liesje. Zij is de voorouder van onze docent. Waarom is er zo weinig bekend over deze periode. Willen wij dat weten of niet. Waarom is er nu een grote groep mensen die hun verhalen kwijt willen. Hoe komen wij aan pindakaas.
Onderzoeken: De leerlingen maken vanuit de lesbrief een vooropdracht. Ze gaan nadenken over hun eigen herkomst. Waar komen je eigen roots vandaan. Praat met je ouders en grootouders. Die hebben altijd mooie verhalen.
Uitvoeren: De leerlingen worden ontvangen in de klas en gaan hier eigenlijk een voorstelling bijwonen. De gast docent stelt zich voor en vertelt over zijn of haar herkomst en waar de wortels liggen. Er wordt dan ook gekeken naar gelieerde video's. Er worden ook voorwerpen uit de Surinaamse cultuur getoond. In het interactieve deel van de les zijn er meerdere workshop elementen aanwezig. Een deel van de klas maakt bijvoorbeeld een gedicht of een rap. De andere groep maakt een beeldende bijdrage. Deze twee worden aan het eind gecombineerd. Elke editie is weer een nieuwe verassing.
Evalueren: Na de workshop gaat de groep in een kring om naar elkaar te luisteren. Hier vertellen de deelnemers wat ze geleerd hebben. De leerlingen reflecteren met de gastdocent op de workshop. Wat heb je geleerd. Wat zegt je gevoel. Wat moeten de mensen in de toekomst beter doen voor elkaar.
De leerling kan zich binnen de context van het thema of onderwerp openstellen voor verschillende uitingen van kunst en cultuur. De leerling kan daarop reageren met associaties en herinneringen aan eigen ervaringen. De leerling kan daarover communiceren met anderen.
De leerling kan brononderzoek doen en vanuit dit onderzoek conclusies trekken die hij meeneemt in de uitvoerende fase. De leerling kan de betekenis die hij aan kunstuitingen geeft onderzoeken en een relatie leggen met de middelen die de maker heeft gebruikt, bijvoorbeeld beeldof klankaspecten, spel- of danselementen, technieken en materialen. De leerling kan experimenteren met technieken, materialen, verschillende media en nieuwe mogelijkheden uitproberen. De leerling kan onderzoeken op welke manier hij de opdracht kan gaan uitvoeren en kan een uitvoeringsplan maken. De leerling kan eigen criteria en de gegeven criteria van de opdracht benoemen. De leerling kan teruggrijpen naar de informatie en ideeën opgedaan in de oriëntatiefase.
De leerling kan zijn plannen uitvoeren (met behulp van vakspecifieke kennis en vaardigheden) en de uitvoering presenteren (individueel of samen met anderen). De leerling kan zijn keuzes motiveren en een relatie leggen met de onderzoeksfase. De leerling kan in het vormgevingsproces rekening houden met de gegeven en zijn eigen criteria. De leerling kan, daar waar relevant, samenhang benoemen tussen een beeld, dans, spel of muziek en/of andere vakken.
De leerling kan vertellen over het verloop van het werkproces. De leerling kan zijn waardering geven aan het eigen product en werkproces en dat van anderen. De leerling kan deze waardering beargumenteren en maakt daarbij gebruik van kennis en inzicht in verschillende uitingen van kunst en cultuur. De leerling kan oplossingen in het eigen werk vergelijken met die van kunstenaars. De leerling kan laten zien dat hij enige kennis en inzicht in de betekenis die kunst en cultuur, voor het dagelijkse leven van mensen van vroeger en nu, heeft.
Receptief (kunst kijken), Reflectief (nadenken over kunst)
Waar
In de school, in speelzaal / In de school, in eigen klaslokaal
lokaal, Aula podium, theater
Rolstoeltoegankelijk
Ja
Wanneer
01-08-2020 t/m 31-12-2025
Maximum groepsomvang
25 leerlingen
Meerprijs bij overschrijding
€ 50,00
Kosten per Groep
€ 325,00
Bijzonderheden
Voor deze workshop is een ruim lokaal benodigd of een aula met een beamer. Indien mogelijk gebruik van aanwezige digibord in de klas. Materiaal Cultuurgeluid: PA systeem 75 watt / pennen / papier. Belangrijk!! om goed en snel tot een uitvoerdatum te komen gaan wij contact leggen middels de mail van uw icc contact persoon. Kom aub niet met meer leerlingen dan u heeft opgegeven. Verandert dit? Cancel de boeking in het menu en vraag het opnieuw aan met het juiste aantal deelnemers. Richt de klas in de U-vorm in. Bij beantwoording altijd uw #vier cijfer code als onderwerp meesturen. Wij kunnen u dan snel en direct traceren in het systeem.
Dit is een schoolbreed cultuurproject.
Deze activiteit is geschikt voor speciaal basisonderwijs.
Deze activiteit is geschikt voor speciaal voortgezet onderwijs.
Er is voorbereidend lesmateriaal beschikbaar
Leerdoelen
Beheersing Grammatica en taal
Leren werken in samenwerkingsverband
Creatieve vaardigheden ontwikkelen
Het opbrengen van wederzijds respect
Kennis maken met maatschappijleer
Kerndoelen
Kunstzinnige oriëntatie 55:
De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.
Kunstzinnige oriëntatie 56:
De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.
Nederlands 4:
De leerlingen leren informatie te achterhalen in informatieve en instructieve teksten, waaronder schema's, tabellen en digitale bronnen.