Groove Beest

Groove Beest is een schoolconcert over groove, beat en verschillende vormen van groove bij verschillende (jonge) bands. Voor deze editie van Groove Beest maken we kennis met het Marmoucha Orchestra. 

Omschrijving voorstelling:
Met elkaar hebben ze al heel wat kilometers op de teller: de muzikanten uit het Marmoucha Orchestra komen uit Marokko, Israël, Syrië, Irak, Iran, Libanon, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Turkije, Portugal en zelfs Nederland. Hun muziek is er dan ook voor iedereen. Soms kan je er op dansen, soms kun je er lekker bij wegdromen, maar altijd klinkt de zon erin door.

In het concert Groove Beest kom je erachter waarom je tijdens sommige muziek keihard wilt dansen of gaat meetikken met je voet. Samen met MC Cheyenne Toney en de muzikanten van Marmoucha Orchesta ga jij met je klas op zoek naar de groove. Stilzitten is geen optie, dus spring, dans en klap mee en laat het beest in jezelf los!

Groove Beest is een concept van BIMHUIS Productions in Amsterdam.

Het creatieve proces:

Oriënteren:
De leerlingen oriënteren aan de hand van een lesbrief uitgevoerd door de groepsleerkracht. In de lesbrief worden de muzikanten van het Marmoucha Orchestra geïntroduceerd. Vervolgens luisteren de leerlingen in de klas naar de Groove Beest podcast en vullen individueel het werkblad in. 

Onderzoeken:
Het lesmateriaal bevat vervolgens drie opdrachten. In de klas onderzoek je hoe je de beat uit het lied kan trekken en je onderzoekt het begrip improviseren. Deze fase wordt wederom uitgevoerd door de groepsleerkracht aan de hand van de lesbrief. 

Uitvoeren:
In deze fase komt er een muzikant uit de band langs in de klas. Samen met de workshopleider leren de leerlingen meer over groove door met elkaar beats te maken met lichaam en stem. Of de groove uiteindelijk in de leerlingen zit ga je ontdekken op dinsdag 11 februari in de Kleine Willem. De leerlingen springen, dansen, rappen en klappen mee. 

Evalueren:
De leerlingen evalueren in de klas aan de hand van een lesbrief uitgevoerd door de groepsleerkracht. 

*De workshop in de klas zit niet inbegrepen in een kaartje voor het concert. De kosten voor de workshop bedragen 3,- per leerling.*

Leerdoelen:
Het concert sluit aan bij kerndoel 54 kunstzinnige oriëntatie, vakgebied muziek. De tule doelen vanuit zingen, luisteren en muziek maken komen aan bod. 

Voorafgaand aan de voorstelling ontvangt de ICC’er het lesmateriaal via de mail en stuurt deze door naar de desbetreffende docent. Heb je nog geen lesmateriaal ontvangen? Neem contact op met je ICC’er. 

 

Leerplankader

Oriënteren
(0 punten)
Onderzoeken
(0 punten)
Uitvoeren
(0 punten)
Evalueren
(0 punten)

De leerling kan (binnen een inspirerende werkvorm) met aandacht luisteren naar muziek van buiten zijn belevingswereld. De leerling kan de eigen betekenisgeving aan muziek spiegelen aan die van anderen, en staat daarbij open voor andere ideeën.

De leerling kan variaties op thema’s in muziek herkennen en analyseren. De leerling kan variatie als vormprincipe toepassen in zijn composities. De leerling kan zijn muzikale ideeën vormgeven en eventueel verklanken met gebruikmaking van (muziek)technologie. De leerling kan specifieke klankaspecten onderscheiden en die weergeven in passende grafische symbolen.

De leerling kent meerdere canons. De leerling kan eenvoudige ritmische en melodische (begeleidings)patronen spelen binnen meerstemmigheid. De leerling kent de namen en speelwijzen van het schoolinstrumentarium en die van het pop- en (Westerse) klassieke instrumentarium. De leerling kan presenteren met overtuiging.

De leerling kan ontvangen suggesties verwerken in zijn werk(proces). De leerling heeft enig inzicht in de manier waarop muziek het gedrag van mensen kan beïnvloeden.