Na het succes van Swan Lake in 2024 is Introdans terug met een nieuwe klassieker! Carmen is een dansvoorstelling en een bewerking van het klassieke operaverhaal, een van de populairste opera’s aller tijden. De voorstelling is een gedanst verhaal dat zich afspeelt in Sevilla, een stad in Spanje. Carmen woont hier, net zoals haar twee geliefden; de soldaat Don José en de stierenvechter Escamillo. Carmen is een aangrijpend verhaal over de liefde en de vernietigende kracht van jaloezie, indrukwekkend, vol temperament en passie. Het verhaal wordt gedanst door een grote groep dansers van Introdans. Deze klassieker wordt in een nieuw jasje gestoken met een Picasso-achtige decor en prachtige kostuums.
De schoolvoorstelling wordt speciaal aangepast naar een versie van 60 minuten en is geschikt voor iedereen vanaf 6 jaar. De schoolvoorstelling wordt gehost door een presentator en hij neemt de leerlingen mee door het verhaal. De voorstelling heeft ook een uitgebreide digitale lesbrief met onder meer een online doe-mee dansinstructie.
Het lesmateriaal bespreekt het verhaal en brengt de thema's naar het heden. Daarnaast wordt de muziek besproken en de kinderen ontdekken het decor en de kostuums. De inhoud waarborgt alle vier de stappen van het creatieve proces, oriënteren, onderzoeken, uitvoeren en reflecteren. Het lesmateriaal wordt rond de herfst in november/december 2025 verwacht. Neem alvast een kijkje op https://introdans.nl/voor-jou/carmen/#welkom
De leerling kan met anderen een (beschouwings)gesprek voeren over een dansvoorstelling, er verschillende betekenissen aan geven met behulp van de elementen ruimte, tijd en kracht en iets vertellen over de kwaliteit van de dansbeweging. Hij gebruikt dit om het onderwerp/thema van de eigen danspresentatie te verdiepen.
De leerling kan bewust onderzoek doen naar danselementen (leiden/volgen, gelijktijdig dezelfde beweging dansen, dans opbouwen met begin-midden -eind, aandacht voor vormgeving, imiteren, herhalen) en bestaande dansen als inspiratiebron gebruiken. De leerling kan zelf thema’s aanreiken om over te dansen.
De leerling kan zich inleven in zijn eigen manier van dansen en het dansen van anderen. Hij kan deze ervaring/beleving en interpretatie verwerken in een dans en alleen of met anderen een choreografie maken. De leerling kan muzikale verschillen herkennen (tempo, dynamiek, ritme, accenten, melodie, sfeer) en deze toepassen in dans. Hij kan zelf muziek zoeken bij een dansthema. De leerling kan variëren met verschillende manieren van bewegen en daarbij de begrippen ruimte, tijd en kracht gebruiken. De leerling kan een dans zo vormgeven en verbinden met het thema dat de dans zeggingskracht krijgt. De leerling kan zelfstandig een danscompositie vormgeven en (samen met een groep) presenteren aan een onbekend publiek.
De leerling kan zijn keuzes motiveren aan de hand van de fasen van het vormgevings-proces en daarbij zijn eigen criteria (en/of die van zijn groepje) vergelijken met de criteria van de opdracht. De leerling kan een relatie leggen tussen zijn eigen betekenisgeving en die van professionals en benoemen dat mensen verschillende meningen over dans hebben. Hij accepteert en respecteert meningen, ideeën en gevoelens van anderen over dans, danscultuur en danstrends. De leerling kan zelfstandig verbeterpunten aanbrengen in de dans na feedback.
Deze activiteit is geschikt voor speciaal basisonderwijs.
Deze activiteit is geschikt voor speciaal voortgezet onderwijs.
Er is voorbereidend lesmateriaal beschikbaar
Leerdoelen
Leerlingen maken kennis met de discipline theater en leren hoe deze discipline wordt ingezet om een verhaal te vertellen.
Kerndoelen
Kunstzinnige oriëntatie 54:
De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om er mee te communiceren.
Kunstzinnige oriëntatie 55:
De leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren.