De luiaard die niet lui was?

De luiaard die niet lui was?

De luiaard die niet lui was?  Is een dansworkshop die is geïnspireerd op het gelijknamige boek. 

Alle mensen hebben haast er blijft haast geen tijd over, ook de dieren in de jungle zijn best druk en begrijpen niet zo goed waarom luiaard altijd zo lui is? Aap, krokodil en de miereneter komen langs om te vragen waarom luiaard eigenlijk zo lui is. Maar is hij wel zo lui? 
Een dansworkshop waarin het gaat over de drukte, 'het druk hebben', waarin we stil staan bij wat we allemaal 'moeten' - op een speelse en dansante manier - en waarin we juist op zoek gaan naar een beetje rust en waarin we opzoek gaan of drukte wel altijd zo fijn is? We staan stil bij onze gevoelens en wat kunnen we leren van luiaard? Waarschijnlijk kan luiaard ons wel leren om soms, iets rustiger te doen, en dat komt hij waarschijnlijk zelf vertellen in de klas!

Wie weet... is luiaard nog niet zo lui en danst, beweegt en zingt hij mee met iedereen.

'De luiaard die niet lui was' is een dansworkshop voor kleuters en kinderen  uit groep 1 en 2. 

  • Oriënteren: minimaal een week van te voren wordt het lesmateriaal van de workshop verstuurd. Het is fijn als er over de inhoud van de workshop wordt gesproken. Voorbereidende werkvormen uit het lesmateriaal kunnen samen met de leerlingen worden uitgevoerd. 
  • Onderzoeken: door het thema 'mindfull, jungle, dieren, en bewegen' gaan de leerlingen door het lesmateriaal dit thema onderzoeken en zijn ze aandachtig bezig met wat deze (kunnen) betekenen. Dit kan onderzocht worden in beschreven werkvormen, opdrachten, gesprekken en eventueel filmpjes. 
  • Uitvoeren: zowel vooraf aan de dansworkshop de werkvormen die via het lesmateriaal worden uitgevoerd, de uitvoerende dansworkshop zelf, maar ook de werkvormen in het lesmateriaal die staan beschreven in de evaluatie zijn een feestje om te doen! De dag van de workshop zelf, daar staat de uitvoering volledig centraal, we gaan lekker dansen!
  • Evalueren: via het lesmateriaal kun je al het geleerde evalueren, staan er vragen in die je samen met de klas kunt bespreken en ook nog werkvormen om samen met elkaar uit te voeren. 
  • Aansluiting op lesprogramma: het kan aansluiten binnen verschillende thema's, van mindfull, bewegen, yoga, maar ook taal- en rekendoelen die centraal staan in de kleuterklassen.
    "Op verkenning door de jungle, warm en nat vanalles wat, bomen, dieren in de jungle, kijk eens goed, zie je dat? Ohhh we moeten eróver, tussendoor of eromheen!"

Leerplankader

Oriënteren
(10 punten)
Onderzoeken
(10 punten)
Uitvoeren
(70 punten)
Evalueren
(10 punten)

De leerling kan zich binnen de context van het onderwerp/thema openstellen voor dans in binnen- en buitenschoolse situaties met al zijn zintuigen. De leerling kan door het kijken naar dans (professioneel of amateur) en door erover te praten fantasierijk met beweging reageren en dit als inspiratiebron gebruiken voor eigen dans.

De leerling kan danselementen begeleid onderzoeken: via beweging en muziek ontdekt hij ruimte, tijd, kracht en maatgevoel. De leerling kan in dans verschillende manieren van voortbewegen gebruiken. De leerling kan onder begeleiding emoties uiten in dans.

De leerling kan zich uiten in dans en daarbij zijn fantasie gebruiken (improviseren). De leerling kan de sfeer van muziek gebruiken in zijn dans. De leerling kan alleen of in een tweetal eenvoudige dansbewegingen vormgeven. De leerling kan zijn rol als danser individueel of in een groep vormgeven in school en met een bekend publiek.

De leerling kan kijken naar en vertellen over de dans van zichzelf en die van zijn groepsgenoten. Dit geldt zowel voor zijn danspresentatie als voor zijn rol. (Wat heb je gedanst? Hoe heb je dat gedaan?).