REMBRANDT van Rijn 'Nachtwacht in de klas'

Schilder Rembrandt van Rijn geldt als één van de grootste schilders in de Europese kunst. Hij overleed 353 jaar geleden, en staat als bekendste schilder van ons land in de spotlights. Uit de hele wereld komen mensen zijn schilderijen bewonderen. Het meest spraakmakende schilderij is natuurlijk de 'De Nachtwacht'.
In deze workshop onderzoeken wat het werk van Rembrandt zo bijzonder maakt. Daarna gaan we een 'Nachtwacht' maken van de klas. De kunstenares zorgt voor accessoires waarmee de leerlingen zich kunnen verkleden om ter plekke een prachtige 'Nachtwacht foto' van de hele klas te maken.
Wij bestuderen kleur, licht en houding en gaan aan de slag met tekenen, schilderen en collages. Elk kind maakt zijn eigen personage, die getekend ( geschilderd ) wordt en vervolgens uitgeknipt om in één kunstwerk samengevoegd te worden. Dit kan een levensgroot schilderij worden of in een kleiner gezamenlijk kunstwerk verwerkt worden.
Voorafgaand aan de workshop zal er een overleg zijn met de leerkracht waarin materiaalgebruik, tijd een formaat wordt bepaald.
De toegepaste techniek hiervoor verschilt per groep en leeftijd.
Voor de jongere kinderen werken wij met verschillende sjablonen van figuren en met sjablonen van schoenen, kragen, sjaals en hoeden zodat elk ontwerp een individueel karakter krijgt.
Zo ontstaat een hedendaagse ' Nachtwacht ' van alle kinderen uit de klas.
Voor midden- en bovenbouw bestaat de workshop uit 2 opdrachten en een fotoshoot.
Oriënteren:
Wij oriënteren ons op het gouden eeuw en in het bijzondere op Rembrandt van Rijn is en wat zijn schilderijen zo beroemd heeft gemaakt.
Onderzoeken:
Wij onderzoeken de Nachtwacht en het fenomeen van licht en donker in zijn schilderijen.
Uitvoeren:
De groep krijgt een fotoshoot met kleding zoals in het gouden eeuw. ze leren zich zelf met zwarte kool te tekenen ( licht en donker )en maken een modern portret van Rembrandt.
Evalueren:
Wij bespreken gezamenlijk met de groep deze dag en kijken wat wij geleert hebben.
Aansluiten op lesprogramma:
Deze workshop is een workshop kunstzinnige oriëntatie in aansluiting aan het gouden eeuw.
Oriënteren
(15 punten)
Onderzoeken
(15 punten)
Uitvoeren
(50 punten)
Evalueren
(20 punten)
De leerling kan zich binnen de context van het thema of onderwerp openstellen voor verschillende uitingen van kunst en cultuur. De leerling kan daarop reageren met associaties en herinneringen aan eigen ervaringen. De leerling kan daarover communiceren met anderen.
De leerling kan brononderzoek doen en vanuit dit onderzoek conclusies trekken die hij meeneemt in de uitvoerende fase. De leerling kan de betekenis die hij aan kunstuitingen geeft onderzoeken en een relatie leggen met de middelen die de maker heeft gebruikt, bijvoorbeeld beeldof klankaspecten, spel- of danselementen, technieken en materialen. De leerling kan experimenteren met technieken, materialen, verschillende media en nieuwe mogelijkheden uitproberen. De leerling kan onderzoeken op welke manier hij de opdracht kan gaan uitvoeren en kan een uitvoeringsplan maken. De leerling kan eigen criteria en de gegeven criteria van de opdracht benoemen. De leerling kan teruggrijpen naar de informatie en ideeën opgedaan in de oriëntatiefase.
De leerling kan zijn plannen uitvoeren (met behulp van vakspecifieke kennis en vaardigheden) en de uitvoering presenteren (individueel of samen met anderen). De leerling kan zijn keuzes motiveren en een relatie leggen met de onderzoeksfase. De leerling kan in het vormgevingsproces rekening houden met de gegeven en zijn eigen criteria. De leerling kan, daar waar relevant, samenhang benoemen tussen een beeld, dans, spel of muziek en/of andere vakken.
De leerling kan vertellen over het verloop van het werkproces. De leerling kan zijn waardering geven aan het eigen product en werkproces en dat van anderen. De leerling kan deze waardering beargumenteren en maakt daarbij gebruik van kennis en inzicht in verschillende uitingen van kunst en cultuur. De leerling kan oplossingen in het eigen werk vergelijken met die van kunstenaars. De leerling kan laten zien dat hij enige kennis en inzicht in de betekenis die kunst en cultuur, voor het dagelijkse leven van mensen van vroeger en nu, heeft.